De omgeving

De Plantage grenst direct aan de meest westelijke stukje nationaal park. Samen met de Anseres, waar boeren tegen een beheersvergoeding op natuurlijke wijze akkers beheren, is hier een prachtig stukje Drents landschap ontstaan. Verrassende doorkijkjes via de roggeakkers op de es zorgen voor visueel contact met het Dwingelderveld. Het natuurbeheer, zoals dat in het nationaal park zo gewoon is, wordt ook op het landgoed in praktijk gebracht. Zo ontstaat een schitterend natuurgebied, waardoor de grens tussen park en de Plantage vervaagt.

Bezoekerscentrum Dwingelderveld en Schaapskudde
Vanuit uw appartement is het slechts 3 kilometer lopen naar het bezoekerscentrum van het Nationaal Park. Bij het bezoekercentrum vindt u veel informatie, een mooie expositie over de het park en kunt u doorwandelen naar de schaapskooi. 

Aan het einde van de middag komt dagelijks de schaapsherder met zijn kudde terug van de heidevelden. 

Ruinen
Vanuit Ansen bent u op de fiets in een kwartier in Ruinen waar u een uitgebreid aanbod van winkels en horeca kunt vinden. In de zomermaanden zijn er in het centrum diverse activiteiten waaronder een avondbraderie met lokale producten. 

Dwingeloo 
Het mooie brinkdorp Dwingeloo ligt aan de andere kant van het bos. De korste weg is om op de fiets door het bos te gaan. Ook met de auto is er vanaf De Plantage een mooie route via Honingvlaken en het Westeinde met zijn prachtige oude saksische boerderije naar Dwingeloo.

Meppel en Hoogeveen
Meppel is een mooie oude stad met grachten om te bezoeken. Het gezeliige centrum met de vele pleinen nodigt uit om eens heerlijk op het terras te zitten of te winkelen. 
Hoogeveen biedt een grote winkelstraat met naast de bekende winkelketens ook lokale winkels. In de zomermaanden zijn er zowel in Hoogeveen (Pulledagen) als in Meppel (Meppeldag) grote braderiën en hebben de dagen een thema met activiteiten.